„Už jsme v Pardubicích trefili cenové dno? Budou byty klesat na ceně, či začnou zase růst?“

SNIŽOVÁNÍ REPO SAZEB | LEVNĚJŠÍ HYPOTÉKY | RŮST CEN NEMOVITOSTÍ | NÍZKÁ INFLACE

Zdravím Vás u mého dalšího článku, jsem rád, že se vracíte a zajímá vás téma o kterém píšu. 

Je tu rok 2024, co nám přinese? O co nás obere a jak to celé bude vypadat? Pohodlně se usaďte a jdeme si to společně rozebrat.

V článku popisuji situaci nejběžněji prodávaných bytů v Pardubicích. Situace u domů, pozemků, či developerských projektů se může v nějakých konkrétních datech lišit.

Jak se choval realitní trh v roce 2023?

V roce 2023 jsme pokračovali v tom, co jsem psal, že se děje na konci roku 2022, že ceny nemovitostí začaly klesat. Bylo to způsobeno sníženou poptávkou na kterou má vliv více faktorů.

Všude v médiích i od makléřů vznikalo spoustu článků, že se nemovitosti vůbec neprodávají. Není to tak úplně pravda. Nicméně, abych realitnímu trhu a celé té situaci nefandil moc, tak je pravdou, že bylo výrazně znát, že se prodávalo méně. Trh se zcela změnil, najednou nejsou “na koni” prodávající jako tomu bylo za dob Covidu, ale teď si mohli vyskakovat kupující a to konkrétně tak, že mají daleko větší výběr z inzerovaných nemovitostí, mohou si dovolit klást podmínky a velmi usilovně jednat o slevě. Jednoduše řečeno mají silnější pozici v jednání. 

Realitní makléři tedy museli s prodávajícím důkladně vysvětlovat jaká je aktuálně situace na realitním trhu, určit správnou hladinu tržní ceny a také správně nastavit prodejní strategii. Více se pracovalo se statistiky a všichni si více vážili každého potenciálního zájemce. 

Z pohledu realitního makléře bylo na místě více finančních prostředků investovat do skvělé prezentace a kvalitně naplánovaného marketingu. Smutné ovšem je, že většina realitních makléřů nad tímto tématem přemýšlela právě obráceně – čím těžší bylo prodávat nemovitosti a větší riziko s návratností investice makléře do zakázky, tím více realitních makléřů na svých klientech šetřilo. Jednoduše řečeno zvolili přesně opačný přístup, čímž ublíží nejvíce právě prodávajícím.

Tato doba pro každého z nás mohla napsat jiný příběh. Ale na čem se shodneme je to, že v rámci realitního trhu byl tento rok jeden z nejtěžších pro prodej nemovitostí za poslední roky.

Jaký se předpokládá vývoj hypotečních úvěrů?

Nemusíte mít ovšem strach a není třeba šířit paniku. ČNB, která patří k nejdůvěryhodnějším instancím na Evropském trhu, určuje základní REPO sazbu. Co je ovšem velmi pozitivní je to, že po dlouhém roce, kdy se REPO sazba držela na 7%, již podruhé klesla a tento trend očekáváme i nadále. Nebude to žádná rychlovka, ale pozvolné zlevňování Repo sazby ovlivní i komerční banky, které začnou postupně zlevňovat úroky pro spotřebitelské ale především hypoteční úvěry.

A jsme u toho… Čím více se začnou zlevňovat hypoteční úvěry tím více se začnou nakupovat nemovitosti, neboť lidi budou chtít dohnat “vlak”, který jim pomyslně od roku 2022 na chvilku ujel. 

Pro shrnutí…V jednoduchosti se nám realitní trh začne pomalu probouzet, ceny zase lehce zvedat, ale jelikož si i ČNB dost dobře uvědomuje v jakém stavu je realitní trh bude tomu uzpůsobovat i hranici ve které bude držet inflaci. Tudíž neočekávejme žádné radikálně rychlé zlevnění hypotečních úrokových sazeb. Co ovšem je již předem jasné, tak pokud se nestane nějaká nadnárodně neočekávaná událost, tak se dočkáme klesajícího trendu vzhledem právě k již několikrát zmíněným sazbám. Bude to tedy doba, kdy ani kupující ani prodávající vyloženě neprohloupí. Nákup a prodej nemovitosti je ovšem závislý na mnoha faktorech, které jsou ideální pro osobní setkání s profesionálním realitním makléřem. Tímto bych Vám chtěl doporučit, abyste k tomuto velkému, pro mnohé životnímu kroku, přizvali někoho s kým se můžete poradit!

Jak se bude chovat realitní trh v roce 2024?

Znovu po dvou letech zde máme rok, který můžeme nazvat zlomovým pro realitní trh. Rok 2024 bude důležitý, ale také konečně jiný než byl rok 2023. 

Ihned v druhé polovině ledna roku 2024 jsem pocítil, že realitní trh se začal vyvíjet lepším směrem. Již jsme trefili tzv. “dno” vzhledem k cenám bytů na realitním trhu. Na tento moment se dlouho čekalo a všichni tento moment netrpělivě vyhlíželi.

Lidé, kteří disponují hotovostí a vyčkávali na ideální dobu pro nákup nemovitosti, tak ta je právě zde. 

Abyste mě správně pochopili, tak mnozí právě čekali na to “dno”, aby měli jistotu, že níže to již nepůjde a že byt koupí absolutně nejvýhodněji. Takže zájemci s hotovostí (kterým po Covidu ještě zbyla), tak budou nakupovat tento rok. Do toho se nám přidají zájemci, kteří v roce 2022 nedosáhli na hypotéku z důvodu vysokých úrokových sazeb, tak letos dostanou lepší šanci a mnoho z nás se ji bude snažit využít. 

To, že jsme trefili “dno” značí, že realitní trh se od tohoto pomyslného dna odraží a ceny již budou růst zase směrem vzhůru. Čím větší zájem o nemovitosti bude, tím rychleji se začne cenovka zvyšovat. Současně se začne i více prodávat a celý realitní trh se tím nastartuje.

Byt 2+kk v Pardubicích - příklad a vývoj

Pro zajímavost Vám zde představím historický vývoj cen na bytě 2+kk, 50 m2 v Pardubicích.

To že nemovitosti jsou dobrá investice, že stále rostou na ceně, to zřejmě všichni víme. Nicméně zde si můžeme všimnout, že od roku 2020 se na realitním trhu začaly dít zajímavé věci. Nejdříve realitní trh podstoupil razantní nárůst cen, který vyvrcholil v roce 2021 a poté jak již jsem popisoval, začaly ceny tak radikálně klesat a to o v průměru 20% (byly i lokality, kde to bylo znatelnější). V roce 2023 nedošlo skoro k žádnému meziročnímu nárůstu cen od roku 2022, nicméně i přesto se pohybujeme okolo 10% za rok zhodnocením, což mimochodem udává i statistický úřad. Nicméně nás především zajímá to, že se znovu vracíme na stoupající trend a můžeme tedy očekávat, že letos bude větší meziroční nárůst, než byl vloni.

Zajímavost z realitního trhu v Pardubicích

Mám pro vás ještě další zajímavost z Pardubického realitního trhu a to jen tak v krátkosti:

v září roku 2022 bylo na realitním trhu v Pardubicích nainzerováno 302 bytů. Nyní v lednu 2024 jich je 124, což je o více než polovinu méně. To opět potvrzuje, že lidé znovu začínají nemovitosti nakupovat.

Co je ale na tomto čísle absolutně nejsmutnější je to, že realitní makléři se všude prezentují, jak všichni používáme videoprohlídky, virtuální prohlídky a homestaging a já nevím co ještě. 

Nicméně ze 124 nemovitostí jsou pouze 2 u kterých se nachází videoprohlídka v kombinaci s virtuální prohlídkou (mimo naši kancelář).

Vyplatí se tedy prodat byt v Pardubicích v roce 2024?

Zvažujete, zda je rok 2024 vhodným časem pro prodej vašeho bytu v Pardubicích? Toto je otázka, která zajímá mnoho majitelů nemovitostí, a odpověď není zcela jednoznačná. Rozhodnutí prodat byt závisí na mnoha faktorech, včetně vašich osobních finančních plánů a životních cílů. Například, pokud plánujete prodejem financovat dovolenou nebo koupi nového auta. Zmíněná situace se liší od případu, kdy prodej bytu 2+kk je motivován touhou přestěhovat se do většího bytu 3+kk.

Obecně lze říci, že rok 2024 může být příznivým rokem pro prodej, jelikož se očekává, že realitní trh se stabilizuje, ceny nemovitostí přestanou klesat a zájem o byty poroste. To naznačuje, že prodej bytu může být rozumným krokem, avšak je důležité si uvědomit, že tato situace není vhodná pro každého. Proto je doporučeno konzultovat vaše plány a cíle s profesionálním realitním makléřem, který by vám měl nabídnout cenné rady a pomoci vám rozhodnout se pro nejlepší postup, jak s vaší nemovitostí správně naložit. Avšak pozor na praktiky neprofesionálních realitních makléřů.

Děkuji za pozornost a užijte si přicházející jarní dny.

Společně budujeme Vaše sny.

Jste připraveni přečíst si další článek?

Ano, jdu na to.