Vývoj cen nemovitostí v Pardubicích v roce 2022

Všichni nechápavě sledujeme, co se na realitním trhu v Pardubicích poslední dobou událo. Nemovitosti v Pardubicích zdražily za rok 2021 cca o 37 %. Pro příklad: v roce 2017 se byt o dispozici 2+kk 50 m² prodával horko těžko za 1.400.000 Kč, v roce 2020 vzrostla cena za stejný byt na hodnotu 2.450.000 Kč a dnes se takovýto byt prodává za 3.910.000 Kč. Někteří majitele nemovitostí se snaží této doby využít a byty tak inzerují za ještě vyšší částky.

VYSOKÉ CENY NEMOVITOSTÍ | ROSTOUCÍ ÚROKOVÉ SAZBY HYPOTÉK | ZDRAŽENÍ ENERGIÍ | ROSTOUCÍ INFLACE | ZPŘÍSNĚNÍ HYPOTEČNÍCH ÚVĚRŮ | ZDRAŽENÍ STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ

Nastává mnoho otázek. Co se s realitním trhem v Pardubicích stane? Ceny v krajském městě – a nejen v něm – už nemohou růst, nebo ano? Kdo bude nakupovat nemovitosti? Je tento jev normální?

Z důvodu zdražení hypotečních sazeb a celkovému zpřísnění podmínek pro hypoteční úvěry se tyto dříve levné peníze pro mnohé stávají nedostupnou variantou. Páry, mladé rodiny, či hrubá většina lidí na hypoteční úvěry dosáhne velmi těžko a již nebude tak jednoduché toto financování získat. Hypoteční sazby fungují v cyklech a takovouto výši úrokových sazeb hypotečních úvěrů někteří jistě znají již z minulosti, například mezi roky 2006 a 2011.

Doba se z realitního bláznovství vrací v podstatě do „běžného stavu“. Tím je myšleno, že prodej nemovitostí bude probíhat tak jako před covidem. Zjednodušeně řečeno se zmenší kupní síla, což způsobí, že na realitním trhu začne přibývat do nabídky více a více nemovitostí. Předpokládám, že již nebude 20 zájemců o jeden byt. Karta se v tuto chvíli obrátí. Majitelé či realitní makléři budou muset vynaložit daleko větší úsilí proto, aby nemovitost prodali. Bonitní kupující budou mít rozsáhlejší výběr z nemovitostí a tak mohou v klidu vybrat pro ně tu nejzajímavější. Očekávám, že prodávající budou i vstřícnější k jednání o ceně.

Bavíme se o bytech a levnějších domech, ale co třeba velké rodinné domy? Dražší nemovitosti, jako jsou například právě rodinné domy a rekreační objekty budou mít situaci poněkud složitější, jejich cílová skupina se zmenšuje ještě rychleji a významněji, než je to právě u bytů. U nadstandartních luxusních nemovitostí budou prodávající spíše odkázání na někoho, kdo nebude řešit financování přes banku, ale přijde s hotovostí.

„V ROCE 2022 MAJITELÉ DOBŘE PRODAJÍ A KUPUJÍCÍ SI BUDOU MOCT V KLIDU VYBÍRAT.“

Mohlo by Vás napadnout, že je mezi námi mnoho lidí, kteří vlastní nemovitosti, mají hypotéku – ty ale ovšem čeká refinancování. Když vezmeme v potaz, že jsou dražší energie, jídlo a nyní vám ještě zdraží hypoteční úvěr o několik tisíc korun měsíčně, nabízí se otázka, zda to pro někoho nebude likvidační. Bude nucený prodat svou nemovitost nebo to má nějaké řešení?

Můžete být klidní, tato situace řešení má a lidé se svých nemovitostí budou zbavovat jen v krajních případech. Rozhodně to nebude běžné a ani to není v zájmu jednotlivých bank.

Ceny – to vás zajímá zřejmě nejvíce. Ty se nikterak zřejmě nezmění. Ceny se budou držet na dnešní hladině, nicméně jejich růst se velmi zpomalí, dokonce si troufám tvrdit, že na jistou dobu budou ceny stagnovat. Ovšem dobrá zpráva pro investory, ceny nemovitostí z dlouhodobého hlediska samozřejmě růst budou.

Co pronájmy?

Pokud si dnes koupíte byt na investici pomocí hypotečního úvěru, je skoro jisté, že ho budete muset dotovat. Dříve bylo v Pardubicích obvyklé, že jste například uhradili měsíčně 8.000 Kč za hypotéku a nájemce Vám platil nájemné 10.000 Kč. Po zaplacení všeho Vám tedy ještě nějaká ta korunka do kapsy zbyla. Dnešní doba tuto situaci obrací a bude nutné tyto byty nějakou dobu dotovat. To ovšem neznamená, že nemáte byt touto formou koupit, jen je potřeba si tento fakt připustit a předem s tím počítat. 😊

Budou růst ceny nájemného? Ano, budou.

Díky tomu, že se pro mnohé stane nereálné bojovat o vlastní bydlení, budou odkázáni bydlet v nájmu. To způsobí větší zájem o nájemní byty a s tím bude adekvátně růst i cena za nájem. Dalším důvodem pro růst ceny je inflace, která je nekompromisní, a majitelé nájemních bytů na to musí reagovat.

A jaký je výsledek?

Má smysl prodat nemovitost? Vyplatí se zakoupit nemovitost pro účely vlastního bydlení nebo následného pronájmu?

Co se týče prodeje nemovitosti, tak určitě ano. Prodej nemovitostí bude vyžadovat více péče, ale je jisté, že se prodávat budou a zcela určitě je prodáte i přes všechny změny poměrně výhodně.

Co se týče zakoupení vlastní nemovitosti, určitě bych doporučil co nejdříve si vzít hypoteční úvěr a dostat se tzv. do „hry“. Do budoucna můžete svoji nemovitost prodat a zakoupit jinou, hypoteční úvěr splatit, či převést na jinou nemovitost, apod. Dnes rozhodujeme o naší budoucnosti, zda budeme bydlet a jak budeme bydlet. Pro mnohé, kteří se dostanou letos z nájemního bytu do vlastního, to bude vítězství.

 

Společně budujeme Vaše sny.

Jste připraveni přečíst si další článek?

Ano, jdu na to.